Histamínová intolerancia HIT a zdroj prírodného enzýmu diaminooxidáza DAO z hrachových klíčkov.
HIT je spôsobená narušeným gastrointestinálnym odbúravaním histamínu po požití potravín s vysokým obsahom histamínu. Nedostatok aktivity DAO môže viesť k rozvoju histamínovej intolerancie, čo je klinický stav, ktorý možno liečiť nízkohistamínovou diétou a perorálnou suplementáciou DAO na zlepšenie odbúravania histamínu v čreve. Na rozdiel od DAO živočíšneho pôvodu (ktorý je bežne získavaný z prasacích obličiek) sa predpokladá, že rastlinné DAO má vyššiu špecifickú aktivitu, a je prijateľnejšie a bezpečnejšie z hľadiska vedľajších účinkov. Hrachové klíčky ako zdroj DAO sú vhodnou alternatívou aj vďaka ich jednoduchej príprave. Stačí semená namočiť na cca 1 hodinu a potom ich zliať a nechať v sklenej nádobe ako napr. zaváracom pohári. Semená preplachujeme aspoň 3 krát denne a po vyklíčení môžeme konzumovať. Najväčší obsah DAO majú podľa výskumov asi na desiaty deň po ich vyklíčení, potom koncentrácia DAO opäť klesá.
Podobne ako s inými výživovými doplnkami či liekmi to však s hrachovými klíčkami nemožno preháňať nakoľko vo veľkých množstvách môžu byť toxické.
Semená hrachu na klíčenie nájdete tu: https://www.vypestuj.sk/semena/semena-na-mikrozeleninu/557/hrach-2
Zdroje/referencie:
Int J Mol Sci. 2023 Mar; 24(5): 4625. Published online 2023 Feb 27. doi: Diamine Oxidase as a Therapeutic Enzyme: Study of Germination from Vegetal Sources and Investigation of the Presence of β-N-Oxalyl-L-α,β-diaminopropionic Acid (β-ODAP) Using LC-MS/MS
Rym Boulfekhar,1,2 Leanne Ohlund,1 Kathrina Mae Kumaresan,1 Meriem Megoura,1,2 Thomas D. Warkentin,3 Pompilia Ispas-Szabo,1,2 Lekha Sleno,1,* and Mircea Alexandru Mateescu1,2,*
Raffaele Capasso, Academic Editor, Rafael Cypriano Dutra, Academic Editor, and Elisabetta Caiazzo, Academic Editor
https://www.low-histamine.com/tag/pea-sprouts/