Prihlásiť



Jahodovec obyčajný

Modifikátor ceny variantu
Cena s DPH4,55 €
Počet semien v balení: 50

Jahody na stromoch? Stále zelený arbutus s čerešňovo-vavrínovitými listami produkuje krásne jahodovité ovocie, ktoré je chutné a tvorí sa v rôznych farbách, od žiarivo žltej cez oranžovo-červenú až po červenú. Z ovocia sa vyrába aj džem alebo likér. Na Sardínii si môžete dokonca kúpiť kvetinový med zvaný Amaro di Cobezzolo. Keďže dozrievanie ovocia zvyčajne trvá mesiace, na jednom strome môžete nájsť aj nové púčiky aj zrelé ovocie súčasne. Jahodový strom toleruje mráz a je nielen ľahko kultivovateľný v kvetináči, ale môže byť vysadený aj vonku v regiónoch s miernou zimou, kde na slnečnom mieste dorastie tri až päť metrov vysoký.

Kód tovaru: SAF13018

Jahodovec obyčajný (Arbutus unedo)

Pestovanie: Výsev vo vnútri je možný počas celého roka. Semená pred výsevom v uzatvorenom plastovom vrecku vložte asi na mesiac do chladničky. Neskôr jemné semienka jednoducho vysejeme na vlhký substrát a prihrnieme iba tenkou vrstvou substrátu. Výsevnú nádobu zakryte čírou fóliou do ktorej nezabudnite urobiť dierky. Fóliu každý druhý deň asi na dve hodiny úplne odokryjeme aby sme zabránili plesniveniu substrátu. Nádobu zo semenami držte na svetlom mieste s teplotou asi 20°C. Majte trpezlivosť pretože klíčenie môže trvať aj tri mesiace. Ďalšie stromy si potom môžete namnožiť s odrezkov.

Stanovisko: teplé, slnečné stanovisko najlepšie pri teplom múre dobre chránené pred vetrom a dažďom.

Starostlivosť: Polievajte pravidelne, ale striedmo, pretože silné vavrínovité listy udržujú pomerne nízku úroveň odparovania vody. Zabráňte premokreniu. Od apríla do októbra môžete pridávať tekuté hnojivo raz mesačne. Jahodové stromy sa dajú ľahko prerezávať - najlepší čas na to je koniec zimy, pred fruktifikáciou.

V zime: Keďže čas kvitnutia začína v zime, vaša rastlina by mala byť umiestnená vo svetlej miestnosti s teplotou medzi 5 ° a 18 ° C. Počnúc druhým rokom sú aj mladé rastliny mrazuvzdorné až do -15 ° C, zatiaľ čo odolnosť dospelých jedincov dosahuje až do -30 ° C. Rastlina môže dokonca prežiť aj silné poškodenie mrazom alebo suchom a znovu vyrásť. V zime zavlažujte iba skromne tak aby nevyschla.

Táto webstránka používa súbory cookies Cookies sú malé textové súbory, ktoré používajú naše webové stránky a slúžia na prispôsobenie obsahu, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, môžu byť poskytnuté aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Títo partneri môžu príslušné informácie skombinovať s ďalšími údajmi, ktoré ste im poskytli alebo ktoré od vás získali, keď ste používali ich služby. Táto webová stránka používa rôzne cookies. Niektoré sú nevyhnutné pre jej fungovanie, iné môžeme používať len s vaším súhlasom.