Pravidelná konzumácia čili papričiek môže mať vplyv na „výrazne znížené riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby alebo rakovinu“.

Aby bolo možné posúdiť účinky chilli papričiek na dlhovekosť, vedci preverili 4 729 štúdií z piatich popredných svetových zdravotníckych databáz, ktorými boli: Ovid, Cochrane, Medline, Embase a Scopus. To poskytlo výskumnému tímu zdravotné a stravovacie záznamy o viac ako 570 000 jednotlivcov v Spojených štátoch, Taliansku, Číne a Iráne. Umožnilo im to porovnať výsledky ľudí, ktorí pravidelne konzumovali chilli s tými, ktorí konzumovali chilli zriedka alebo nikdy.

Ľudia, ktorí chilli konzumovali pravidelne mali v porovnaní s druhou skupinou o:

26% relatívne zníženie kardiovaskulárnej úmrtnosti

23% relatívne zníženie úmrtnosti na rakovinu

25-percentné relatívne zníženie úmrtnosti z akýchkoľvek príčin

"S prekvapením sme zistili, že v týchto predtým publikovaných štúdiách bola pravidelná konzumácia čili papričiek spojená s celkovým znížením rizika všetkých príčin, kardiovaskulárnych chorôb a úmrtnosti na rakovinu," uviedol hlavný autor Bo Xu, kardiológ na klinike Cleveland Clinic. , Vaskulárny a hrudný inštitút v Clevelande v štáte Ohio.

Zdroj: independent.co.uk

Táto webstránka používa súbory cookies Cookies sú malé textové súbory, ktoré používajú naše webové stránky a slúžia na prispôsobenie obsahu, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, môžu byť poskytnuté aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Títo partneri môžu príslušné informácie skombinovať s ďalšími údajmi, ktoré ste im poskytli alebo ktoré od vás získali, keď ste používali ich služby. Táto webová stránka používa rôzne cookies. Niektoré sú nevyhnutné pre jej fungovanie, iné môžeme používať len s vaším súhlasom.