Pravidelná konzumácia čili papričiek môže mať vplyv na „výrazne znížené riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby alebo rakovinu“.

Aby bolo možné posúdiť účinky chilli papričiek na dlhovekosť, vedci preverili 4 729 štúdií z piatich popredných svetových zdravotníckych databáz, ktorými boli: Ovid, Cochrane, Medline, Embase a Scopus. To poskytlo výskumnému tímu zdravotné a stravovacie záznamy o viac ako 570 000 jednotlivcov v Spojených štátoch, Taliansku, Číne a Iráne. Umožnilo im to porovnať výsledky ľudí, ktorí pravidelne konzumovali chilli s tými, ktorí konzumovali chilli zriedka alebo nikdy.

Ľudia, ktorí chilli konzumovali pravidelne mali v porovnaní s druhou skupinou o:

26% relatívne zníženie kardiovaskulárnej úmrtnosti

23% relatívne zníženie úmrtnosti na rakovinu

25-percentné relatívne zníženie úmrtnosti z akýchkoľvek príčin

"S prekvapením sme zistili, že v týchto predtým publikovaných štúdiách bola pravidelná konzumácia čili papričiek spojená s celkovým znížením rizika všetkých príčin, kardiovaskulárnych chorôb a úmrtnosti na rakovinu," uviedol hlavný autor Bo Xu, kardiológ na klinike Cleveland Clinic. , Vaskulárny a hrudný inštitút v Clevelande v štáte Ohio.

Zdroj: independent.co.uk