Divoká raž, Praveká raž, Pralesná raž, Oerbos, SECALE multicaule 'Waldstauden' cca 100g

Modifikátor ceny variantu
Predajná cena3,00 €

Kód tovaru: VRE675720

675720
675720-1

Divoká raž, Praveká raž, Pralesná raž, Oerbos, SECALE multicaule 'Waldstauden' cca 100g

Toto je najstarší známy predchodca dnešnej raže. Táto obilnina je stará približne 7000 rokov. Pôvod má na Blízkom východe odkiaľ sa rozšíril na severozápad a stal sa veľmi populárnym kvôli jeho odolnosti voči poveternostným vplyvom a trvanlivosti. Dáva chlebu a rožkom tmavšiu farbu a mierne sladkú chuť. Táto raž sa kedysi siala na otvorené miesta v lesoch, preto sa nazýva Oerbos Rye - pralesná raž. V iných regiónoch je tiež označovaná ako St John raž, pretože si siala na deň svätého Jána (24. júna), v našom súčasnom miernom podnebí sa seje skôr. V dôsledku menších obilných zŕn, v porovnaní s tradičnou ražou a relatívne nízkym výnosom (menej ako 50% dnešnej raži) sa popularita prvotnej raže rýchlo znížila. Napriek zjavným výhodám, ako je lahodná chuť a mrazuvzdornosť, divoká raž takmer úplne zmizla. Oerbos rye bola nedávno úspešne objavená. Hoci väčšina všetkých druhov chleba a rožkov je vyrobená zo pšenice (pšenica obyčajná, špalda, atď), raž je najpoužívanejším chlebovým zrnom po pšenici. Dosahuje výšku až 2 metre a klásky sa normálne tvoria až po prvom vystavení mrazu. Jednou z najväčších výhod pravekej raže je jej silná a rafinovaná koreňová štruktúra, ktorá preniká hlboko do pôdy. Hlboko zakorenená rastlina preto zanecháva pôdu dokonale kyprú, vhodnú najmä na následnú kultiváciu zeleniny alebo aj iných druhov obilia. Praveká raž vyvíja pozoruhodnú arómu počas procesu pečenia a veľmi malé zrná dávajú produktu mierne sladkú chuť. Raž sa používa hlavne na celozrnnú múku a krupicu, chlieb a pečivo. Obsah bielkovín je vyšší ako 10% (to je veľmi vysoké percento v porovnaní s inými obilninami) a je tiež veľmi bohatá na stopové prvky, ako je draslík, horčík, železo a zinok, a obsahuje veľa vitamínu B. Potraviny pripravené s pravekou ražou sú vynikajúcou a výživnou alternatívou pre ľudí intolerancie pšenice. Výsev: september-október alebo apríl až jún, do pôdy s dostatočnou vlhkosťou.

Balenie: 100g